Gerard van Klaveren neemt afscheid als burgemeester

Gerard van Klaveren neemt afscheid als burgemeester

Gerard van Klaveren neemt afscheid als burgemeester

Wolvega – Gerard van Klaveren heeft in de raadsvergadering van maandagavond officieel afscheid genomen als burgemeester van de gemeente Weststellingwerf.

Aan het begin van de raadsvergadering droeg hij de voorzittershamer over aan de vice-voorzitter van de gemeenteraad, Teun Stoker. Daarna werden er diverse toespraken gehouden, onder meer door Teun Stoker, Cor Trompetter en Bert Wassink van de burgemeesterskring Friesland. Gerard van Klaveren sprak zelf als laatste.

Terugkijkend gaf hij onder meer aan dat bij het bepalen van ambities en het realiseren ervan ‘het creëren van een leefomgeving waarbij de burgers zich prettig voelen’ steeds het uitgangspunt is geweest. Van Klaveren noemde het besturen van een gemeente een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenteraad en haar college, met ook de inbreng op de voornemens van de bevolking, al dan niet via belangenorganisaties en verenigingen van plaatselijk belang, als ook van de medewerkers binnen de gemeentelijke organisatie. Na zijn toespraak overhandigde hij de ambtsketen aan locoburgemeester Cor Trompetter.

 

Culturele afscheidsbijeenkomst

Op donderdagavond 22 juni houdt de gemeente een culturele afscheidsbijeenkomst met vanaf circa 21.00 uur een receptie. Wie dat wil kan persoonlijk afscheid van Gerard van Klaveren komen nemen. De feestelijkheden vinden plaats in Van der Valk Hotel Wolvega.

Lees hieronder de complete tekst van de afscheidstoespraak van Van Klaveren:

Leden van de raad, collega’s binnen ons College, familie, vrienden en gasten,

Een citaat uit mijn inaugurele speech uit 2005:

“Ik zal niet de burgemeester zijn wiens hoogste ambitie bestaat uit het jaarlijks presenteren van groeicijfers en het opofferen van de laatste groenstrook om deze vervolgens te laten bebouwen.
Samen met u wil ik graag werken aan het creëren van een leefomgeving waarbij onze burgers zich prettig voelen.
Kwaliteit staat daarbij voorop” (einde citaat)

Bij het afsluiten van mijn tweede termijn durf ik te constateren dat wij ons, in het bepalen van onze ambities en het realiseren ervan, aardig aan dit uitgangspunt: “het creëren van een leefomgeving waarbij onze burgers zich prettig voelen” hebben weten te houden.

Ik spreek nadrukkelijk over de meervoudsvorm “wij” want het besturen van een gemeente is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeenteraad en haar college en de inbreng op onze voornemens van onze bevolking, wel of niet via belangenorganisaties en verenigingen van plaatselijk belang, als ook van de medewerkers binnen onze gemeentelijke organisatie.

Via een tweetal zogenaamde investeringsagenda’s hebben wij de afgelopen twaalf jaar veel geïnvesteerd in de fysieke leefomgeving. Dat deden wij niet alleen, in vele projecten mochten wij daarbij de Provincie Fryslân als cofinancier verwelkomen.

Ik ga al die projecten nu niet allemaal benoemen, maar volsta met u uit te nodigen eens een tochtje door onze gemeente te maken, goed om u heen te kijken en zelf uw conclusies te trekken.

Tot het begrip “leefomgeving” behoren wat mij betreft ook onderwerpen als “veiligheid” en “zorg”. De decentralisatie van de zorg heeft ons veel goeds gebracht. Het is werk wat veelal achter de schermen gebeurt en zich daardoor onttrekt aan de beleving van onze burgers.

Met de ontwikkeling van onze gebiedsteams is de “zorg” dichter bij onze inwoners gebracht: de gemeente is daardoor toegankelijker geworden en noden en behoeften van onze inwoners komen daardoor eerder in beeld.

Met de creatie van de Veiligheids Regio Fryslan (VRF) zijn er binnen de taakvelden brandweer en gezondheidszorg duidelijke professionaliseringsslagen gemaakt en met de bedrijfsmatige aanpak van de huidige directie en het toezicht daarop door het burgemeesters collectief hopen wij de kosten ervan op een voor onze raden acceptabel nivo te houden.

Sprekend over de veiligheidskolom wil ik toch ook even stilstaan bij ons gemeentelijk Sociaal team. Bij calamiteiten waarbij veiligheid of zorgaspecten aan de orde zijn worden zij in stelling gebracht. Die calamiteiten kunnen zich in de openbare ruimte voordoen maar ook “achter de voordeur”.

Achter de schermen zijn zij dan actief in de weer om via vele contacten met overheden, politie en zorginstellingen de ontstane problemen te “managen”.
Ik ben trots op de organisatie!

Het is een organisatie die bij mij past: geen familiebedrijf maar een zakelijk ingestelde organisatie waarbij men zich houdt aan de door de raad vastgestelde kaders en daarop ook aangesproken kan worden.

Een organisatie bovendien die zich kan meten met het bedrijfsleven.

Ik ben 22 jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven en was 20 jaar werkzaam bij de overheid en heb dus recht van spreken als ik deze vergelijking maak.

Tenslotte een enkel woord over de OWO samenwerking.
Bij het afsluiten in december 2015 van de eerste fase van deze samenwerking mochten wij constateren dat de eerder gestelde doelen waren gehaald.
Een derde deel van onze drie gemeentelijke organisaties werkte toen inmiddels voor het OWO collectief.
Een te zetten vervolgstap, in het voorjaar van 2016, zat er niet in. Onze raad zette de pook in de P stand en daar staat ‘ie nog steeds.
Ik vond het raadsbesluit van vorig jaar ondoordacht en voor mij als portefeuillehouder teleurstellend.

De OWO ontwikkeling staat nu stil en zal op zijn vroegst na de raadsverkiezingen van 2018 weer op gang komen.
Met belangstelling zal ik dan dit dossier -en op grote afstand- blijven volgen.

Ik sluit af,
Mag ik u Raad, ons College, onze gemeentesecretaris Remco van Maurik, onze medewerkers en de ingezetenen van Weststellingwerf van harte bedanken?
Zij hebben mij de ruimte gegeven om in dit mooie ambt mezelf te kunnen zijn.

Het waren 12 fantastische jaren met daarin als maandelijks hoogtepunt de raadsvergaderingen (met uitzondering van die ene raadsvergadering dan).

Bron: www.stellingwerf.nl
Foto’s: Lenus van der Broek

 

12 jaar geleden werd Gerard van Klaveren per boot ‘binnengehaald’, WB had toen 4 raadsleden in de gemeenteraad van Weststellingwerf|
Baukje Krediet, Ton Mulder, Cilia Ensing & Theo Koning.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.